Over Rob Berkhof

(externe redactie: Han Kruyswijk)

Jeugd en Mindfulness

In zijn jeugd is Rob nogal actief geweest in de zwemsport – dat is hij trouwens nog altijd.
Het mooie en interessante van vrijwel elke sport is dat je leert verliezen, incasseren en hoe je daarmee moet omgaan. Sport dwingt tevens tot keuzes, tot aanscherping van focus en het brengen van offers, althans, als je daartoe bereid bent.

Die ervaringen in de sport brengen Rob nog dagelijks voordeel. Ze hebben hem onder meer doen inzien dat mindfulness een zinvol hulpmiddel is, en niet alleen in de sport maar ook privé, in het werk en zo meer.

Loopbaan en Mindfulness

In zijn rol als manager en later directeur in zowel profit organisaties (luchtvaart, automotive, beveiliging) als  non-profit omgeving (nutsbedrijven, logistiek/openbaar vervoer, zorginstellingen) heeft Rob veel aan mindfulness gehad.

Essentieel is dat je plezier in je werk hebt. Natuurlijk heb je dat ook soms niet. De kernvraag is dan: “Hoe ga jij hiermee om en hoe help je ook je medewerkers als ze het lastig hebben?” Want ze kunnen zich dan in het voorportaal van overspannenheid en moeilijk definieerbare klachten bevinden.

In zijn rol als docent bij een Hogeschool (en voordien Nyenrode; RA opleiding) zag en ziet Rob vrijwel dagelijks de invloed die een pandemie op studenten heeft en hoe mindfulness hen kan helpen om goed door deze moeilijke fase heen te komen.

Ervaringen en Mindfulness

Hoe heeft Rob er voor gezorgd dat zijn medewerkers en hijzelf, niet in een negatieve spiraal zijn blijven hangen? Het ‘hoe’, daar kwam hij pas later achter: het ging feitelijk vanzelf.

Gelukkig heeft hij nooit een burn-out, overspannenheid of depressie ervaren. Door zich te verdiepen in mindfulness, kwam hij er achter hoe dat kwam. “Niet dat ik het ultieme licht heb gezien. Maar ik heb wel ervaren hoe je mindfulness voor anderen en jezelf kunt laten werken. Die ervaringen kan ik met anderen delen en hen helpen om zich beter in hun vel te voelen en problemen het hoofd te bieden,” aldus Rob.

Wil je meer over mij weten of heb je andere vragen? Laat het me dan gerust weten via onderstaande knop.

Rob Berkhof